Gebelik döneminde almamız gereken belirli mineraller vardır. Bunları oldukça doktorunuzun kontrolünde almanız gerekir. Zaten gitmiş olduğunuz kontrolleriniz de de size gerekli olanları doktorunuz reçete olarak verecektir. Biz de buna ek olarak derlemiş olduğumuz kaynakları bilgilerinize sunmak istiyoruz. Burada yer alan içerikler tedavi amaçlı değil bilgi amaçlıdır. Hamilelik Döneminde Beslenme oldukça önemlidir.
Enerji ihtiyacı %12 artmıştır. Bu ihtiyaç artışı ilk üç ayda %5 iken son üç ayda %25 olur. Günlük enerjinin %15 inin protein, %30 unun yağ ve %65 inin karbonhidratlardan sağlanması önerilmektedir. Bu öneriler ile birlikte dikkat etmeniz gereken en önemli sağlık durumlarından biri de yapılan spor ve yogadır. Bununla birlikte kendinizi daha zinde ve sağlıklı hissedebilirsiniz.
Hamilelikte Protein İhtiyacı Nasıl Olmalıdır
Protein ihtiyacı hamilelik döneminde %54 artar. Bunların artması daha çok bebek sağlığı için önemlidir. Bebeğinizin daha sağlıklı doğmasını istiyorsanız bu oranlara dikkat etmeniz gerekiyor. İlk aylarda her ne kadar protein ihtiyacı az olsa da son aylara doğru bebeğin gelişmesi ile birlikte bu ihtiyaç daha da artmaya başlar. Gebelerin günde en az iki porsiyon proteinden zengin besin tüketmeleri önerilir.
Protein ihtiyacı salam sosis gibi işlenmiş etlerden karşılanmamalıdır. Yumurta ve balık tüketimi ise yararlı bulunmuştur. Protein, et, süt, yumurta, balık ve kuru baklagillerde bulunur. Bunlara ek olarak yukarı da da belirtmiş olduğumuz değerlere önem vermeniz gerekir.
Günlük Karbonhidrat İhtiyacı
Karbonhidratlar; yeterli günlük karbonhidrat ihtiyacı glisemik indeksi düşük olan tam tahıllı besinler, meyve ve sebzelerden sağlanmalıdır. İçecek olarak su ve süt tercih edilmelidir. Uzak durmanız gereken sağlıksız içecekler de yer alıyor. Bunların yerine ağırlıklı olarak meyve tüketmeniz daha iyi olacaktır. Doğru aletler ile almış olduğunuz meyveleri sıkarak içebilirsiniz.
Folik asit, günlük ihtiyaç ortalama 400 mikrogramdır. Özellikle ilk üç ayda bebeğin sinir sisteminin gelişiminde rolü vardır. Kuru fasulye, mercimek, ceviz, ıspanak ve buğday zengin folik asit kaynaklarıdır.
Demir, kırmızı et, yumurta, kuru baklagiller, kuru üzüm ve pekmez ile alınabilir. Belirgin kansızlık varsa diyet ile alınmasına ilaveten doktorunuzun önerisiyle demir ilaçları da alabilirsiniz. Genellikle diyet ile alınan demir hamilelik döneminde yetersiz kalmaktadır.
Kalsiyum, normalde almamız gereken miktarın iki katı almalıyız. Bebeğin kemik ve diş gelişimi için önemlidir. Süt ve süt ürünleri ile yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunur.
Ayrıca anne adayının hamilelik başlangıcından itibaren bol su tüketmesi onun için faydalı olacaktır. Bu da bebeğiniz için de çok daha sağlıklı gelişmesini etkiler.
İlginizi Çekebilir: https://www.cintakvimi.com/hamileligin-ilk-3-aylik-donemi-nasil-gecer/