Gebelik hesaplaması, adet döneminizin ilk gününü hatırlayın. Bu, adet döneminizin başlangıç tarihidir.
Ortalama adet dönemi uzunluğunu hesaplayın. Adet döneminizin kaç gün sürdüğünü ve bu dönemler arasındaki süreyi (bir adet dönemi bitiş tarihinden diğerinin başlangıç tarihine kadar olan süre) belirleyin. Bu, adet dönemi uzunluğunuza ilişkin genel bir fikir verir.
Gebelik hesaplama aracını kullanarak tahmini doğum tarihini bulun. İnternet üzerinde birçok gebelik hesaplama aracı bulunmaktadır. Bu araçlara son adet döneminizin başlangıç tarihini ve ortalama adet dönemi uzunluğunu girdikten sonra, tahmini doğum tarihini size verecektir.
[GebelikHesapla]
Gebelik hesaplama çoğu hamile kadının başvurduğu bir şeydir. Hamileliklerinin ne zaman biteceğini öğrenmek için bu hesaplamaya başvururlar. Eğer hesaplamalar güvenilir yerlerde, doğru bilgiler kullanılarak yapılırsa doğru sonuçlar elde edilebilir. Hesaplamada özellikle son adet tarihi dikkate alınır. Bu tarihe göre doğumun ne zaman gerçekleşeceğini öğrenmek mümkündür.
Gebelik hesaplama gebelik hesaplama cetveli kullanılarak gerçekleşir. Ancak bu cetvel bildiğimiz cetvellere benzemez. Çünkü gebeliğin 3. Haftası bebeğin oluşumunun 1. Haftasına denk gelir. Bu yüzden doğumların 38-41 hafta arasında olması normaldir. Eğer bebek 38. Haftadan önce doğarsa erken, 41. Haftadan sonra doğarsa da geç doğum meydana gelir. Hamilelik sürecini ve kaç haftalık hamile odluğunuzu öğrenmek için gebelik hesaplama cetveli kullanabilirsiniz.
Ne Zaman Hamile Kaldığımı Nasıl Hesaplarım?
Gebelik hesaplama ile ne zaman hamile kaldığınızı hesaplamanız da mümkündür. Bu süreci en verimli şekilde geçirebilmeniz için tüm tarihleri takip etmelisiniz. Çünkü hamilelik sürecinde tüm gelişmeler hafta hafta değişim gösterir. Bu yüzden ne zaman hamile kaldığınızı not almalı ve ona göre bebeğinizin gelişimini takip etmelisiniz.
Hamilelik hesaplama ise son adet tarihinin bilinmesi ile gerçekleşir. Son adet tarihine sat adı verilir. Bu tarihten 15 gün sonrası döllenmenin meydana geldiği zamanı temsil eder. Çünkü yumurtalamanın gerçekleşmesi, rtahim iç duvarının kalınlaşması ve bebek için uygun bir hale gelmesi yaklaşık 14 gün sürer. Ancak yine de bu tarihi göz önünde bulundurmamalısınız. Bu tarihten önce görülen adet tarihi dikkat alınmalıdır. Yani 14. günde 2 haftalık gebe olmazsınız, hamile kaldığınız zaman 14. gündür.
Son adet tarihinizin üzerinden 2 tane 2 hafta geçtiğinde 4 haftalık değil 2 haftalık hamile oluyorsunuz. Ancak bu süreç düzenli adet gören kadınlar içindir. Çünkü adet döngünüz 28 günde bir gerçekleşiyorsa 28-14 hesaplamasından 14 gün geçtikten sonra yumurtlama gerçekleşmiş sayabilirsiniz. Ancak yine de yumurtlamanın gerçekleştiği günün tam olarak bilinmesi çok zordur. Herhangi bir karışıklık yaşanmaması adına dünya genelinde doktorlar son adet tarihini 1. gün saymaktadır. Bu yüzden hamilelik gebe kadınlar tarafından hafta hesabı ile takip edilir.
Adet Döngüsüne Göre Kaç Haftalık Hamileyim?
Adet döngüsü gebelik hesaplama yapılırken dikkate alınan en önemli faktördür. Çünkü adet zamanı geciktiğinde hamilelik durumu söz konusu olabilir. Ancak bu her adet gecikmesi durumunun hamileliğe işaret ettiği anlamına da gelmez. Bu durumun karışıklığından kurtulmak için de gebelik hesaplaması yapılır. Bu hesaplamaya göre son adet tarihinin ilk günü başlangıç olarak alınır. Bu yöntem sayesinde kaç haftalık hamile olduğunuzu öğrenebilirsiniz.
Bu hesaplamada son adet tarihinizin ilk gününden itibaren 280 gün yani 40 hafta saymanız gerekir. Bu sayede 9 ay 10 günlük gebelik hesaplamasını gerçekleştirebilirsiniz. Bu noktada hamilelik ve yumurtlama haftalarına çok dikkat etmelisiniz. Daha güvenilir olmasını istiyorsanız bulunduğunuz zamandan son adet tarihinizi çıkarıp yediye bölebilirsiniz. Böylece gebelik haftanızı hesaplamış olursunuz.
Bu hesaplamayı gerçekleştirebilmek için son adet döngünüzü biliyor olmanız gerekir. Ancak adet tarihini bilmiyorsanız da hesaplama yapabilirsiniz. Bunun için doktorunuz ile görüşebilir ve kesin doğum tarihini öğrenebilirsiniz. Doktorunuz rahim ölçünüzü alarak ve ultrason kontrollerini gerçekleştirerek kaç haftalık hamile olduğunuzu öğrenecektir. Bebeğin çok büyük ya da çok küçük olması da gebelik hesaplamayı olumsuz etkileyen faktörler arasındadır. Uterusun büyüklüğü ya da yüksekliği gebelik yaşını tahmin etmeyi zorlaştırır. Bu nedenle en doğru sonuç için doktorunuz ile görüşmelisiniz.
Gebelik Haftası En Doğru Nasıl Hesaplanır?
Gebelik haftası hesaplama en çok kullanılan gebelik hesaplama yöntemlerinden biridir. En doğru sonuçları alabilmek için de Negele yöntemi kullanılır. Negele yönteminde son adet tarihinin ilk gününe 7 gün eklenir ve 3 ay geriye doğru gidilir. Örnek vermek gerekirse, gebe kadının son adet tarihi 6 Haziran 2015 ise 6 Haziran’a 7 gün eklenir. Çıkan sonuçtan sonra da 3 ay geriye gidilir ve Mart ayına gelinir. 2015 yılına da 1 yıl eklendiği zaman tahmini gebelik tarihi ortaya çıkar.
Hafta hafta gebelik hesaplanırken genelde 1 hafta erken ya da geç hesaplanır. Yani gebe 4 haftalık hamileyken aslında 5. haftasında olduğunun farkında olmaz. Bu durum gebelik yaşı olarak da adlandırılabilir. Yani gebeliğin 4. haftasının tamamladığınız zaman 5 haftalık hamile oluyorsunuz. En doğru sonuca ulaşabilmek için profesörler de bu yöntemi tercih etmektedir.
Çünkü aylar ve haftalar arasında karışıklık meydana gelebilir. Örneğin gebelik hesaplamalarında 1 ay 28 gün olarak alınır. Ancak normalde 1 ay 4 hafta 3 gündür. Burada hamile kalma tarihinde 7-10 günlük bir karışıklık yaşanmaması adına ay hesabı değil de hafta hesabı yapılır. Gebe kadınlar da süreci daha doğru bir şekilde takip etmek için hafta hesabı yapmalıdır.
Gebelik haftası hesaplama ile ilgili bilinmesi gereken kavramlardan biri de trimesterdir. Trimester 3 ay anlamına gelmektedir. Gebelik 9 ay 10 gün sürdüğü için trimester yani 3 aya ayrılmıştır. İlk ay gebeliğin başlangıcını temsil eder ve 13 hafta 6 gün sürer. 1. Trimester bebeğin gelişimindeki en önemli evredir. Daha sonra 2. Trimester evresine geçilir. Bu evrede 14. haftadan 27. hafta 6. güne kadar devam eder. 3. Trimester evresi ise 28. haftada başlar ve doğuma kadar devam eder. Hafta hesaplamalarında trimester evreleri de dikkate alınır.
Kaç Hafta Gebelik Kaç Aylık?
Hafta hafta gebelik haftası hesaplama yaparken bebeğin kaç aylıkken kaç haftalık olduğunu öğrenmek mümkündür. Bunun için hamilelik haftası/ayı şablonu kullanılır.
Bu şablona göre;
- 4-5 haftalık: 1. Ay
- 8-9 haftalık: 2. Ay
- 12-13 haftalık: 3. Ay
- 16-17 haftalık: 4. Ay
- 20-21 haftalık: 5. Ay
- 24-25 haftalık: 6. Ay
- 28-29 haftalık: 7. Ay
- 32-33 haftalık: 8. Ay
- Hafta sona erdiğinde: 9. Ay
- Hafta sona erdiğinde ise 9 ay 10 gün tamamlanır ve doğum gerçekleşir.
Hafta hafta kaçıncı ayda olduğunuzu bilmek hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir. Çünkü hamilelik süreci hafta hafta hormonal değişiklikler içine girer. Örneğin 2. hafta döllenme gerçekleşir ve 3. hafta gebelik testiniz pozitif çıkar. 4. haftadan itibaren de embriyo gelişimi başlar. Her hafta farklı bir hassasiyete sahiptir. Bu nedenle gebelik hesaplaması ile hamilelik sürecini en sağlıklı şekilde geçirebilirsiniz.