Bebeklerde Diş Çıkarma, Bebeklerin Dış Çıkartma Dönemi, Bebeğin Diş Çıkarması
Bebeklerde diş çıkarma gelişme çağında en çok zorlandıkları süreçlerden biridir. Bu nedenle anne babalarda bu süreci uykusuz geçirirler. Ancak büyüme ve gelişme süreçlerinin önemli bir parçası olan diş çıkarma doğal bir olgunlaşma sürecidir. Bu yüzden oluşan klinik şikayetler normal karşılanmalıdır.
Bu yazımızda da sizler için hazırlamış olduğumuz içerik ile birlikte bebeklerin diş çıkarma sürecini anlatmak istiyorum. Ayrıca Bebekler Ne Zaman Emekler adlı makalemize de bakabilirsiniz.
Bebeklerde Diş Çıkarma Nedir?
Bebeklerde diş çıkarma büyüme ve gelişme süreçlerinde meydana gelen bir doku değişimidir. Diş eti gelişimini tamamlayan bebeklerde yavaş yavaş süt dişler çıkmaya başlar. Diş çıkarma süreci 4-7 aylık bebeklerde görülür. Ancak bazı bebeklerde diş çıkarma süreci 3-4 aylıkken ya da 15 aylıkken de başlayabilir. Bu durumda anne babanın diş çıkarma yaşları, genetik faktörler ve beslenme düzeni de etkilidir. Genelde çıkma süreleri bebeğin ağız yapısına ya da dişlerin türüne bağlı olarak değişir.
Bu süreçte özellikle ateş gözlemlenir. Eğer diş çıkarırken meydana gelen ateş 3 günden fazla sürüyorsa o zaman doktora başvurulmalıdır. Ateş 38.5 dereceden daha fazla olmaz. Bunun dışında da belirgin bir klinik rahatsızlık gözlemlenmez. Ancak uykusuz geceleri, ishal ve kusmayı da beraberinde getirebilir. Eğer anne baba diş çıkarma konusunda tecrübeye sahip değilse tedbir alma konusunda zorluk yaşayabilir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci
Bebeklerde diş çıkarma süreci 4-7 aylıkken başlar, 20 süt diş tamamen çıkana kadar da devam eder. 20 süt dişin tamamı da yaklaşık 3 yaşına kadar çıkar. Bu süreçte ağzın içindeki dokular gelişmeye devam ettiği için ağrılı bir şekilde ilerler. Özellikle diş eti yüzeyinde sürekli bir hareketlilik söz konusu olur. Bu hareketlilik ilk olarak ön kesici dişlerden başlar. Ardından üst çenedeki ön kesici dişler, yan kesici dişler çıkar.
Diş çıkarma dönemleri şu şekilde sıralanabilir;
- Üst ön diş: 6-8 aylık
- Üst yan diş: 9-11 aylık
- Üst köpek dişler: 16-20 aylık
- Üst küçük azılar: 12-16 aylık
- Üst büyük azılar: 20-30 aylık
- Alt ön dişler: 5-7 aylık
- Alt yan dişler: 10-12 aylık
- Alt köpek dişler: 16-20 aylık
- Alt küçük azılar: 12-16 aylık
- Alt büyük azılar: 20-30 aylık
Bu dönemler 6 ayda bir 4 tane süt dişin çıkması şeklinde bebek 3 yaşına gelene kadar devam eder. 4 yaşına geldiğinde ise dişlerinin arasında boşluklar oluşabilir. Bunun nedeni çene ve yüz kemikleri gelişimlerini tamamlar ve kalıcı dişlerin çıkması için zemin hazırlar. 6-12 yaş zamanında ise süt dişler dökülmeye, kalıcı dişler çıkmaya başlar. Ayrıca genelde kız bebekler erkek bebeklere nazaran daha erken diş çıkarmaya başlar. Ancak bebeğin kişisel özellikleri, ailesinin ağız sağlığı, beslenme alışkanlıkları ve genetik faktörler bu sürecin değişmesinde etkilidir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
Bebeklerde diş çıkarma belirtileri ile beraber gelir. Bu belirtiler çoğu zaman hem bebeğin hem de anne-babanın günlerini zorlaştırır. Çünkü dişler ağız içinde rahatsızlığa yol açarak patlar ve çıkar. Özellikle azı dişler en ağrılı dişlerdir. Diş etleri kızarır, acır ve ödemli bir görünüm oluşur.
Diğer belirtiler şu şekildedir;
- Diş etlerinde lokal salgı bezlerinin salgılanması sonucu tükürüğün artması
- Yemek yememe isteği
- Huzursuzluk, sürekli ağlama isteği
- Ateş
- Ellerinin sürekli ağzında olması
- Ağza sert cisimler götürmek
- Diş etlerinin kaşınması ve şişlik oluşması
- Tükürüğün artması sonucunda gelişen öksürük
- Uyku problemi
- Kilo kaybı
- Diş etlerinin hassaslaşması sonucu görülen yanak ve kulak çevresi kaşıntıları
Bu süreçte ateş ile beraber virüs enfeksiyonu da görülebilir. Bu yüzden de ishal, kusma ve burun akıntısı meydana gelebilir. Bu gibi durumlar karşısında doktora gitmek gerekebilir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci Nasıl Hafif Atlatılır?
Bebeklerde diş çıkarma sürecini her anne baba hafif atlatmak ister. Çünkü bebeklerinin huzursuz olması onları da fiziksel ve ruhsal anlamda rahatsız eder. Bu süreç her bebekte farklı olduğu için gidişata uygun tedbirler alınabilir.
Bu tedbirlere örnek şunlar verilebilir;
- Dişin patladığı bölgeye soğuk kompres uygulanabilir
- Soğutulmuş çiğneme oyuncakları, emzik ya da esnek cisimler ile bebeğin diş etini kaşıması sağlanabilir. Ancak bu cisimler kesinlikle zararlı kimyasallar ve boya içermemelidir. Boğazına kaçacak boyutlarda da olmamalıdır. Diş kaşıma halkaları kullanılacaksa da içi su dolu olmalıdır.
- Eğer bebek 6-9 aylıktan daha büyükse hafif serin su verilebilir
- Eğer dişleri tam çıkmamış sadece patlamışsa parmakla masaj yapılabilir. Masajı yaparken parmağı ısırabilir, bu yüzden parmağın serin olmasına dikkat edilmelidir
- Dişler çıkmaya başladıktan sonra temiz ve soğuk bir bezle diş etleri silinebilir
- Eğer diş kaşıyıcı vermek istemiyorsanız kereviz sapı, havuç gibi sert gıdalar da verebilirsiniz
- Doktorun önerdiği ilaçlar kullanılabilir. Genelde ateş durumunda doktor bebeğin rahatlaması adına diş çıkarma tabletleri, jeller ya da uyuşturucu maddeler verebilir
- Eğer gıda alımına başladıysa soğutulmuş muz, çilek, mango ya da armutu bir fileye koyarak verebilirsiniz. Yalayarak ya da emerek yemesi diş etlerini rahatlatır
- Bu süreçte anne kucağında olmak bebeği rahatlatır
İlginizi Çekebilir: Bebek Ayak Numarası