Bebeğimiz için hazırlamış olacağımız Doğum Çantasında Neler olmalıdır? Hep birlikte Doğum Çantası nasıl hazırlanır buna bakalım.
Doğum zamanının yaklaşması ile anneleri sevinç ve heyecan birlikte karşılamaktadır. Doğum öncesinde yapılması gereken hazırlıklar son ana bırakıldığında bazı eksikler ile karşılaşılabilir. Bu durumun yaşanmaması adına anneler doğum anında yanında bulundurması gereken eşyaları önceden hazırlamaları en uygun tercih olarak görülüyor. Doğum Çantası doğum anında ve sonrasındaki hastane sürecinde anne ve bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hazırlanan eşyaları içermektedir. Doğum çantası hazırlama sırasında dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır. Bunlara dikkat etmeniz halinde doğum öncesinde ve sonrasında bu konuda oluşacak mağduriyetin önüne geçmiş olursunuz. Birde Hamilelikte Döneminde Beslenme konusuna bakmanızı öneririm.
Doğum çantası en uygun ne zaman hazırlanır?
Doğum çantası hazırlamak için belirli bir zamana gerek yoktur. İsteyen anneler daha önceden hazırlamaktadır. Özellikle ilk kez doğum gerçekleştirecek anne adayları yaşadıkları heyecandan dolayı hazırlıklarını erken bir süreçte tamamlamaktadır. Ancak doğuma bu kadar süre varken acele etmenize gerek yoktur. Ortalama 32. hafta sonunda çantanızın hazır olması sizin için yeterli olacaktır. Erken hazırlanan doğum çantalarının bazı dezavantajları bulunmaktadır. Bunlar arasında en önemlisi çantanın uzun süre kapalı kalmasından dolayı havasız kalacak olmasıdır. Bu durumun yaşanmaması adına çok erken çanta hazırlamak önerilmemektedir. Ancak yine de erken hazırlık yapmak isteyen annelere çantanın sık sık havalandırılması önerilmektedir.
Doğum çantasına ne konulmalıdır?
Doğum yaklaştıkça hazırlıklar hızlanır ve doğum anının gelmesi ile bebeğine kavuşmak isteyen annelerinde heyecanı gittikçe artmaktadır. Hazırlıklar arasında en önemli konu doğum çantasıdır. Doğum çantası hazırlıkları öncesi yapılması gereken en önemli konu liste oluşturmaktır. Çünkü günümüzde sıkça yaşadığımız unutkanlık problemi ile doğum anında karşılaşmak sizi pek mutlu etmeyecektir. Bunun için öncesinde konulacak eşyaları önem sırasına göre liste haline getirmek unutulan eşyaların da akla gelmesine yardımcı olacaktır.
Doğum çantası hazırlarken tüm ihtiyaçları aynı anda çantaya eklemek olanaksız olacaktır. Bunun için yapacağınız listenin büyük faydası olacaktır. Çanta içerisine ekleyeceğiniz eşyaları listeden işaretleyerek çıkararak tamamlayabilirsiniz. Bu şekilde eksik eşya kalmayacaktır. Doğum çantası listesi oluştururken iki ayrı liste yapmanız sizin için daha kolay olacaktır. Annenin ihtiyaçları ve bebeğin ihtiyaçları olarak iki liste yapılması çantanın hazırlanması için daha kolay bir yöntemdir.
Anne için doğum çantasında bulunması gerekenler
Doğum çantasında annenin ihtiyacı olan eşyalar şu şekildedir;
- Gebelik evrakları
- Hastane kayıt dosyaları
- Pijama ve gecelik takımları (Gerektiği kadar)
- İç çamaşırı (Bol miktarda), terlik
- 2-3 çift çorap
- Ped
- 2 adet havlu
- Vücut losyonları
- Göğüs için nemlendirici krem
- Şampuan
- El sabunu
- Göğüs pompası
- Göğüs pedi
- Emzirme sütyeni
- Taburcu olduğu zaman giyilecek rahat kıyafetler olması gerekir.
Bu liste üzerinde kişisel ihtiyaçlarınıza göre eklemeler yapılabilir. Örneğin yanınıza Diş macunu ile diş fırçası alabilirsiniz.
Bebek için doğum çantası içinde bulunması gerekenler
Doğum çantası içerisine konulan anne ihtiyaçları kadar önemli olan bir diğer eşyalar ise bebek için hazırlanacak olan eşyalardır. Bu eşyaların eksiksiz hazırlanması oldukça önemlidir.
Doğum çantasında bebek için bulunması gereken eşyalar şu şekildedir;
- Bebek bezi
- Bebek ıslak mendili
- Temiz bebek mendili
- Pişik Kremi
- Bebek Pudrası
- Biberon
- Emzik
- Alt değiştirme bezi
- Battaniye
- Çıtçıtlı body
- Bebek şampuanı
- Banyo Havlusu
- Tulum
- Şapka
- Eldiven
- Zıbın
- Yelek
- Hırka
- Çorap bebeğiniz için olmazsa olmazlardandır.
Liste içerisindeki eşyalara eklemeler yapılabilir. Anne ve bebeğin ihtiyaçlarına göre hazırlanan bu liste ile doğum anında ve sonrasında mağdur olmanızı engelleyecek tüm ihtiyaçlar bulunmaktadır. Bu şekilde yapılan listeler ile çantanızdaki eksikleri tespit ederek kontrol edebilirsiniz.
Doğum çantası hazırlık sonrasında dikkat edilmesi gerekenler
Doğum çantası hazırlandıktan sonra hiçbir eksik olmaması adına tekrar kontrol etmeniz sizin için yararlı olacaktır. Bu şekilde unutulan ihtiyaçları tespit etmiş olursunuz. Bunun yanında çantanın doğum yaklaştığı dönemde kolay ve ulaşılabilir bir noktaya koymanız oldukça önemlidir. Çünkü doğum anında oluşan heyecan ve panik sırasında çantanın ulaşılabilir bir noktada olması gerekir. Annelerin bu konuda dikkatli olunması tavsiye edilir. Bir diğer nokta doğum çantasının yanına eğer varsa bir kamera koymalısınız. Bu özel anıların her saniyesini ölümsüzleştirmek sonraki dönemlerde hatırlamak için güzel olacaktır.
Doğum çantasını tek bir çanta halinde hazırlamak yerine anne ve bebek çantası olarak ikiye ayırmak hastanede istenilen eşyaların ulaşımını kolaylaştıracaktır. Bunun yanında hastanede anneye refakatçi edecek kişinin ihtiyaçlarının unutulmaması gerekir. Doğum sırasında anneye yardımcı olacak refakatçi daha önceden belirlenmelidir. Refakatçi kendi ihtiyaçları doğrultusunda yanına alacağı ihtiyaçları hazırlanmalıdır.
Doğum anında anneye yardımcı olacak refakatçi doğum çantası gibi büyük öneme sahip eşyalardan sorumlu olacaktır. O anda oluşacak olan telaş ile kendi eşyalarını hazırlama konusunda heyecana gelebilir. Bu durum için refakatçi çantasının aynı doğum çantası gibi önceden hazırlanarak oluşturulması oldukça önemlidir. Ayrıca Bebekler Ne Zaman Emekler konumuza da bakabilirsiniz.
Refakatçi kalacak kişi çantasında;
- Kişisel ihtiyaçlarına göre yedek kıyafetler
- Terlik
- Telefon ve şarj aleti
- Kamera ve şarj aleti
- Kolay tüketilebilir atıştırmalıklar gibi ihtiyaçlar bulunmalıdır.