Bebeklerde emekleme ve oturma davranışları motor becerilerini kazanmaları ile başlamaktadır. Anne ve babalar bebeklerinin bu eylemleri gerçekleştirmelerini yakından takip etmektedirler. Basit olarak görülen bu hareketler ilk olarak bebeğin vücudunu tanımaları ile başlamaktadır. Bebeklerde bu davranışların gecikmeleri ebeveynler tarafından endişe yaratsa da, aslında bu eylemlerin her bebek için aynı dönemde başlamaması oldukça normaldir. Bebeklerde Emekleme Dönemi oldukça heyecan vericidir.
Anne ve babalar bu tür davranışları büyük bir dikkatle takip ederek bebeği yakın bir gözlem içerisine alırlar. Bebeklerde emekleme ve oturma davranışlarına karşı oluşan küçük eylemler anne ve babalarını oldukça mutlu etmektedir. Ancak bilinmelidir ki bu hareketler beyin motorlarının tam olarak oluşumu sonrasında gerçekleşmektedir. Bunun için bu süreç her bebekte aynı zamanlarda gerçekleşmemektedir. Bu durumda oldukça doğaldır.
Bebekler ne zaman emekler?
Bilimsel araştırmalar sonucunda bebeklerin emekleme ortalamaları 8 aylıkken gerçekleşmektedir. Bu ortalama verileri her bebekte aynı dönemde gerçekleşmemektedir. Her bebeğin motor becerilerine göre değişkenlik gösteren emekleme hareketi farklılık göstermektedir. Bu durum bebeğin sağlığı ile alakalı değildir. Yani bebekleri geç emekleme becerisi gösteren ebeveynler kesinlikle endişelenmemelidir. Bu durum gayet normaldir. Her bebekte farklılık gösterebilir. Emekleme becerisi her bebekte farklı şekilde görülebilir.
Örneğin bazı bebekler daha belirgin ve net şekilde bu hareketi sergilerken bazı bebekler ise daha küçük ve minimal hareketler ile bu durumu gösterebilir. Önemli olan anne ve babaların bu süreç içerisinde bebeklerine gösterecekleri sabırdır. Sürekli doktor kontrolü sağlanan bu dönemde bebeklerdeki geç emekleme durumları hastalık veya herhangi bir engele bağlanmamalıdır.
Bebekler en erken ne zaman emekler?
Dünya Sağlık Örgütü bu konu ile alakalı oldukça kapsamlı bir araştırma geliştirmiştir. Çıkan sonuçta ise bebeklerin ortalama olarak 8 aylık civarlarında emekledikleri gözlemlenmiştir. Bu durumda bebeklerin hepsinde aynı olmadığı bildirilmiştir. Yani kimi bebeklerde bu süre kısalırken kimi bebeklerde ise emekleme süresi uzayabilir. Bu durum oldukça doğaldır. Bu konuda anne ve babaların endişelenmemesi gerekir. Erken emekleme bazı bebeklerin motor becerilerinin erken gelişmesi ile gerçekleşir. Bu durum ilk emekleme süresini 6 aya kadar indirebilir. Ancak daha erken süreçlerde emeklemek bebeklerden beklenmemelidir.
İlginizi Çekebilir: Bebek Ayakkabı Numarası Kaç Olmalıdır
Her davranışın gerçekleşmesi için belirli gelişmelerin gerçekleşmesi gerektiği gibi emekleme davranışı öncesinde de bu durum bu şekildedir. Bebeklerde geç emekleme görülmesi gayet normaldir. Ortalama olarak 8 aylıkken emekleyen bebekler bezen bu süreyi yaşını karşıladığı döneme kadar uzatabilir. Bu durum gayet doğal ve sağlıklıdır. Bilimsel araştırmalarda yapılan çalışmalara göre ilk emekleme öncesinde bebeklerin karınları üzerinde geçirdikleri vakit ne kadar uzun olursa emekleme süreleri o kadar erken görülür. Bebeklerde yüzüstü yatma davranışı ile emekleme sürecine ilk adım atma olarak söylenebilir.
Bebekler en geç ne zaman emekler?
Bebeklerin motor gelişimleri ile alakalı olan emekleme davranışları her zaman anne ve babanın istekleri üzerine gerçekleşmez. Kimi bebeklerde bu süre başka bebeklere göre daha uzun görünebilir. Bu durum anne ve babaları endişelendiriyor olsa bile aslında oldukça normal bir olaydır. Her bebeğin gelişimi aynı olması beklenemez. Farklılıkların olması gayet normaldir. Bebeklerin fiziksel özellikleri, gün içerisindeki hareketleri, motor gelişimleri, psikolojik olaylar bu durumu oldukça etkilemektedir. Bebeğinizin yaşını karşıladığı zamana kadar emeklemesi oldukça normaldir. Bu durum daha da gecikme gösterdiyse o zaman bir profesyonele giderek bir sorun olup olmadığı araştırılabilir. Bu durum öncesindeki gecikmeler gayet normaldir.
Bebekler ne zaman oturur?
Bebeklerde oturma eylemi oldukça önemli bir davranıştır. Bebekler doğumdan ilk oturmaya kadar olan süreçte hep yatarak gözlemleme yapmaktadır. Farklı olarak ebeveynlerinin kucaklarında bir destek sağlanarak etrafı incelerler. İlk oturma sürecinde ise ilk kez yardım almadan yeni bir bakış açısı kazanma mutluluğu bebekler için tarif edilemez bir duygudur. Aynı şekilde bu durum anne ve babaları da oldukça mutlu etmektedir. Bu davranışlar karşısında aileler oldukça heyecan duymaktadırlar.
Bebeklerde oturma davranışları her zaman aynı dönemde gerçekleşmemektedir. Aynı emekleme durumunda olduğu gibi bu durumu etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bebeklerde ortalama 6 aylık dönemlerinde ilk oturma eylemleri gözlemlenmektedir. Ancak her bebekte aynı olmayan bu süre 7 ila 9 aylık sürelerinde görülebilir. Bu durum ebeveynleri korkutmamalı. Oldukça normaldir. Her bebeğin gelişimi aynı zamanlarda görülmemektedir.
Bebekler ne zaman destekli oturur?
Bebeklerin oturma davranışı esnasında anne ve babalarına ihtiyaç duymaları gerekir. Bu durumun bebeklerde ilk başlarını kendileri tutabilmeleri ile başladığı bilinmektedir. Bebekler ilk kez anne ve babalarının destekleri ile oturma eylemlerine 4 aylıkken başlayabilir. Bunun için destek minderleri veya evde bulunan yastıklar ile uygun ortam hazırlanarak denemeler yapılabilir.
Bebekler ne zaman desteksiz oturabilir?
Bebeklerin desteksiz bir şekilde kendi çabaları ile oturmaları kas yapılarına bağlıdır. Her bebekte bu süre farklı olmaktadır. Bu durumun ilk görülebilmesi için iskelet yapılarının oluşumunun sağlanması gerekir. Bebeklerde bu dönemin gelmesi ilk 7 ay beklenmemelidir. Bebeklerde omurilik yapısının ve kalça yapısının tam olarak oluşumu ancak 7. ay dönemlerinde gerçekleşir. Ortalama 7 ila 9 aylıkken bebekler ilk kez desteksiz oturma eylemleri gösterirler. Bu durum bebeklerde farklı dönemlerde görülebilir. Bu durumun gecikmesinde hiçbir sorun yoktur tamamen doğaldır.