Bebekler ne zaman konuşur, bebekler ne zaman konuşmaya başlar gibi merak edilen sorulara net cevaplar
Bebeklerin büyüme ve gelişme çağındaki en güzel sürprizlerden biri hiç şüphesiz ağzından çıkan ilk kelimedir. Anne babalar bu anın gelmesini uzun zaman bekler ve sonunda gerçekleşir. Ancak bazı ebeveynler bu süreci endişeli geçirir. Bunun nedeni bebeklerinin konuşamayacağını ya da geç konuşmaya başlayacağını düşünmeleridir. Eğer bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirmek istiyorsanız sabırlı olmalısınız. Çünkü konuşmayan bebekleri zorlamak olumsuz etkilere yol açabilir.
İlginizi Çekebilir: Bebek Ayak Numarası Hesaplama
3-6 Aylık Bebekte Konuşma Süreci
Bebekler 3 aylık oldukları zaman etraftaki seslere karşı daha dikkatli olurlar. Genelde söylediklerinizi anlamasalar dahi “agu” gibi sesler çıkararak karşılık vermeye çalışırlar. 4 aylık oldukları zaman ise özellikle müziğe karşı tepki sesleri çıkarırlar. Bu evrede tekrarlı hecelemeye de başlarlar.
6-12 Aylık Bebekte Konuşma Süreci
Bebekler 6-12 aylık oldukları zaman yavaş yavaş söylediğiniz kelime ve cümleleri anlamaya ve dilleri yettikçe döndürmeye çalışırlar. Özellikle evet-hayır uyarılarını anlamaya başlarlar. Konuşma daha tam olarak başlamasa bile günlük olarak sıklıkla söylediğiniz kelimelere karşı tepki vermeye başlarlar. 12 aylık olduklarında ise yavaş yavaş duydukları kelimeleri söylemeye çalışırlar. Bu kelimeler genelde anne, baba, mama ya da git olur.
Bu evre kimi bebeklerde daha erken başlarken kimilerinde daha geç başlar. Genelde 6 aylık bebekler b, p ve m harflerini telaffuz etmeye başlar. Konuşurken ki tonlamanıza daha fazla dikkat ederler ve sesli harfleri hecelemeye başlarlar. Ardından baba, dede gibi sıralı kelimeleri hecelemeye başlarlar. Ancak 6 aylıkken bu kelimelerin anlamını bilmeden söylemeye çalışırlar.
12-24 Aylık Bebekte Konuşma Süreci
12-24 aylık bebekler yavaş yavaş f, v gibi telaffuzu daha zor harfleri söylemeye çalışırlar. Bu süreçte artık konuşmaya başlarlar, dilbilimcilerin deyimiyle dil patlaması yaşarlar. Hatta duydukları çoğu kelimeyi tekrar ederler ve kendi dillerinde bir konuşma stili üretirler. Anlamlı kelimeleri ise 18-24. aya ulaştıkları zaman söylemeye başlarlar. Bu evrede yavaş yavaş cümle de kurarlar. Bu yüzden artık objelerin isimlerini öğretmeye de başlayabilirsiniz.
Bu evrede söylediğiniz her kelimeyi çok çabuk kaparlar. Konuşmalarınızı gözlemlerler ve öğrendiklerini bir araya getirmeye çalışırlar. Eğer henüz yaşını doldurmamışsa anlamsız kelimeleri cümle içinde kullanması çok normaldir. Çünkü daha özne, yüklem gibi kavramların farkında değildir. Yaşına girdiğinde ise artık en az 25 kelime konuşabilir.
Anlamlı Kelimeleri Konuşma Evresi
Bebek 2-3 yaşına girdiği zaman anlamlı kelimeleri birleştirip cümle haline getirebilir. Artık ne söylediğini anlayabilirsiniz çünkü telaffuz yeteneği de gelişir. Ayrıca 50-100 kelime konuşabilecek kadar geveze bir hale gelir. Yavaş yavaş olumsuzluk, çoğul ekleri de getirmeye başlar. Özellikle istek kiplerini çok sık kullanabilir. 3-4 yaşına geldiğinde ise artık 500 kelime konuşabilecek hale gelir. Karmaşık cümleleri de kurabilir ve başına gelen olayları kendi başına anlatabilir.
Geç Konuşan Bebeğe Ne Yapılmalı?
Eğer bebeğiniz yaşı geldiği halde konuşamıyorsa o zaman doktorunuz ile görüşmelisiniz. Ancak bu süreçte sizde ona yardımcı olabilirsiniz. Örneğin onunla düzgün cümleler kurarak her dakika iletişim halinde olun. Dil gelişimine katkı sağlayacak basit ve anlaşılır kelimeler söyleyin. Bu süreçte ona kitap okumanız da çok işe yarayacaktır. Ayrıca etrafınızdaki nesnelerin adını da sık sık söyleyebilir, cümle içinde kullanabilirsiniz.
Bu süreçte sabırlı olmanız oldukça önemlidir. Çünkü geç konuşuyor olması onun suçu değildir. Ona iyi davranmalı ve bağırmamalısınız. Eğer konuşmuyor diye kızarsanız bu ters tepebilir ve sürecin daha kötüye gitmesine neden olabilir. Mümkün olduğunca iletişim halinde olun. Hatta aynı yaştaki arkadaşlarıyla vakit geçirmesini sağlayın. Bu durum konuşma becerisini geliştirmesine yardımcı olacaktır.
Eğer bebek yaşını geçtiği halde hala konuşmuyorsa dikkat edilmesi gereken bir diğer detay erken müdahaledir. 2 yaşındaki bir bebek konuşmuyorsa beklemek doğru olmaz, doktora gidip ne yapılması gerektiği araştırılmalıdır. Bu durumun bebek 3-4 yaşına gelmeden çözülmesi en uygunudur. Eğer erken müdahale ederseniz konuşma becerisindeki sorunları çözebilirsiniz. Ayrıca yaşıtları ile arasındaki farkı da daha hızlı kapatmasını sağlayabilirsiniz.
Bu süreçte dil ve konuşma terapisi almasını sağlayabilirsiniz. Konuşma terapisi bebeğin sosyalleşmesini, konuşma ve telaffuz becerisinin gelişmesini ve kelime dağarcığının artmasını sağlar. Kısa sürede de dilbilgisi ve okuma algısı da gelişir ve konuşma bozukluğu son bulur. Dil ve konuşma terapistine 1,5-2 yaşında halen konuşmuyorsa götürebilirsiniz.
Bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta, bu süreçte bebeğinizin televizyon izlememesini sağlamalısınız. Çünkü televizyon konuşma yeteneğinin daha fazla kaybolmasına neden olur. Onunla oyunlar oynayın, beraber ve arkadaşlarıyla vakit geçirmesini sağlayın.
Bebeklerde Geç Konuşmanın Nedenleri
Bebekler genetik, duyusal, nörolojik ya da nöropsikiyatrik sebeplerden dolayı geç konuşabilir. Eğer aileden birinde geç konuşma durumu yaşandıysa ya da erken doğum ve cinsiyet sorunları varsa geç konuşma riski artış gösterir. Özellikle cinsiyet geç konuşmayı tetikleyen önemli faktörlerden biridir. Çünkü erkekler kız bebeklere göre daha geç konuşmaya başlar. Ancak istisnalar da elbette olabilir.
İlginizi Çekebilir: Bebekler Ne Zaman Emekler